Bigbag Boşaltma Sistemi
İbrahim Vardar2023-07-04T12:27:02+03:00Bigbag Boşaltma Ünitesi – Sistemi
Bigbag boşaltma sistemi; işletmeye bigbag ( büyük çuvallar) ile gelen dökme – yığın haldeki toz, granül, pudra, taneli yapıya sahip malzemelerin tozuma yapmadan boşaltılmasını sağlamaktadır.
Endüstriyel tesislere dökme haldeki toz ve granül malzemeler genellikle silobas, big bag, liner bag ve 25 – 50 kg’lık çuval – torbalar ile alınmaktadır.
Bigbag çuval – torba ile gelen hammaddelerin boşaltılması; havalı – pnömatik taşıma sistemleri, mekanik (helezon, esnek helezon, zincirli bantlı konveyör – elevatör gibi) sistemler ile işleme veya depolama sitemlerine aktarılmaktadır. Bazı proseslerde bigbag boşaltma istasyonunda boşaltılan bigbag içerisindeki malzemeler direk mikser – karıştırıcı, reaktör, veya dozajlama sistemlerine aktarılmaktadır.
Büyük torbaların boşaltma sırasında oluşan toz partikülleri, toz toplama sistemi tarafından bertaraf edilmektedir. Sistemde ürün kaybının önüne geçilmektedir. Ünitenin çalıştığı ortam temiz kalmakta ve çalışan personel olumsuz bir şekilde etkilenmemektedir. Big bag boşaltma ünitesi, bigbaglerin güvenli, verimli bir şekilde boşaltılmasını sağlamaktadır.
Big bag Boşaltma Ünitesi – Sistemi Çalışma Prensibi ve Avantajları
İşletmeye büyük otorba – çuvallar ile gelen malzeme, kaldırma askısına – aparatına çuvalların kulaklardan asılmaktadır. Ünitesinin dört hareketli vinci ( halatlı veya zincirli monoray vinç) tarafından, boşaltma tablasına oturtulmaktadır. Operatör tarafından bigbagler kesilir veya çuvalın boğazını bağlayan ip çözülür. Torba içerisindeki malzeme, boşaltma ünite bunkerine kendi cazibesi ile akar. Malzemenin torba içerisinden rahat boşaltılması için ayrıca oturma tablasına elektrikli veya pnömatik vibratör monte edilmektedir. Boşaltma sırasında oluşan toz partikülleri, sisteme ek olarak ilave edilebilen toz toplama sistemi tarafından bertaraf edilebildiği gibi, toz toplama çıkışından işletmelerin toz bertaraf sistemlerine de gönderilebilmektedir. Sistemin toz toplama filtresi ile havadan ayrıştırılan toz partikülleri ünitenin bunkerine aktarılmaktadır. Bigbaglerden boşaltılan malzeme bunkerde geçici olarak depolanmakta ve altına monte edilen ekipmanlar ( rotary besleyici, hava kilidi, helezon, titreşimli dojazlayıcılar vb) ile sonraki sisteme (mikser, reaktör, paketleme ünitesi, elek, pnömatik – mekanik taşıma sistemleri) aktarılmaktadır.
Büyük çuval boşaltma üniteleri; kullanılan malzeme cinsine ve göre St – 37, St -52 karbon çelik – AISI304 – AISI316 paslanmaz çelik ve hardoks (hardox) çelik mamulden üretilebilmektedir.
Dahili toz toplama filtreleri; boşaltılan dökme malzeme cinsine, tane boyutuna göre kafes, kartuş, torba olarak üretilebilmektedir. Ayrıca gıdaya uygun torbalar, patlama yönetmeliğine uygun, kıvılcım üretmeyen antistatik torba ve ekipmanlardan da üretilebilmektedir. Boşaltma ve besleme sırasında oluşan tozlar vakum pompası veya fan ile jet pulse filtrelere emilmektedir.
Ayrıca büyük torbaların daha rahat boşalılabilmesi için çeşitli aparatlar kullanılmaktadır.
- Pnömatik veya manuel tahrikli boğaz sıkma aparatı / İris valf
- Pnömatik tahrikli torba ovalama tablası – aparatı
- Pnömatik pistonlu darbe kolları
- Pnömatik veya manuel tahrikli bigbag ağzı bağlama aparatı
- Çuval patlatma – yırtma bıçakları
- Bunker altı kesek – topak kırıcı – ufalayıcı
Bigbag Boşaltma Ünitesi – Sistemi Çeşitleri
Bigbag boşaltma ünitesi, torba kaldırma yöntemi, malzeme ara depolama sistemi, büyük çuval boşaltma yöntemlerine göre değişik modellerde tasarım ve imalatları yapılmaktadır.
Kaldırma – Taşıma Yöntemine Göre;
- Sistemin kendi vinci ile yükleme yapılan bigbag boşaltma sistemi
- Forklif ile yükleme yapılan bigbag boşaltma sistemi
- İşletmenin kendi vinci ile yapılan yükleme big bag boşaltma ünitesi
Boşaltma Yöntemine Göre;
- Serbest döküş boğazlı bigbag boşaltma sistemi
- Sabit döküş boğazlı bigbag boşaltma sistemi
- Patlatma – yırtma bıçaklı bigbag boşaltma sistemi
Malzeme Depolama Yöntemine Göre;
- Ara depolamasız bigbag boşaltma sistemi
- Ara depolamalı bigbag boşaltma sistemi
Bigbag Boşaltma Ünitesinin Çalıştığı Sistemler
Torba boşaltma istasyonu tek başına çalıştırılabildiği gibi taşıma, dozajlama, besleme, sistemleri ile beraber de kullanılabilmektedir. Çuval boşaltma ünitelerinin kullanıldığı bazı sistemler.
- Bigbag boşaltma + torba boşaltma ünitesi; bu sistemde hem büyük torbalar hemde 25 – 50 kg’lık torbalar aynı ünite ile boşaltılabilmektedir.
- Big bag boşaltma, yoğunfaz (dense phase) pnömatik – havalı taşıma ile silo dolum sistemi; bu sistemde bigbag ile gelen malzemeler istasyonda boşaltılmakta ve yoğunfaz (yüksek basınç altında) havalı – pnömatik taşıma sistemi ile bir veya birden fazla silo veya depolama sistemi ( bunker, tank, hoper vb) aktarılmaktadır.
- Bigbag boşaltma, seyrek faz pnömatik – havalı taşıma ile silo dolum sistemi; bu sistemde bigbag ile gelen malzemeler ünitede boşaltılmakta ve seyrek faz (blower – hava kilidi) vakum veya düşük basınç altında havalı – pnömatik taşıma sistemi ile bir veya birden fazla silo veya depolama sistemi ( bunker, tank, hoper vb) aktarılmaktadır.
- Bigbag boşaltma, helezon ile silo dolum sistemi; büyük çuvallarda bulunan malzeme sistem ile boşaltılmakta ve helezon ile siloya dolumu yapılmaktadır. Açılı bir helezon ile bir siloya dolum yapılabilmek ile beraber yatay çalışan ikinci bir helezon ile birden fazla siloya veya depolama sistemine dolum yapılabilmektedir.
- Bigbag Boşaltma Silobas Dolum Sistemi; Sistem bigbaglerde gelen malzemelerin, silobaslara aktarılmasını sağlamaktadır. Büyük çuvallar, boşaltma sistemi ile boşaltılmakta ve vidalı helezonlar ile silobas dolum – yükleme körüğüne aktarılmaktadır. Silobas yükleme körüğü ile malzeme tozuma olmadan silobaslara doldurulmaktadır.
- Boya, PVC – kalsit, hamur, beton vb mikser ve karıştırıcılara farklı boyutlardki bigbagler ile gelen hammadelerin kendi ağırlığı ile beslenmesinde,
- Torbalar ile işletmeye gelen katkı malzemelerinin, dozajlama cihaz bunkerlerine boşaltılmasında,
- Bantlı konveyörler ve zincirli konveyörlerde, konveyör girişine yığın haldeki malzemenin büyük çuvallardan boşaltılmasında,
- Volumetrik (hacimsel), gravimetrik (ağırlık ile tartım) yöntemleri ile dozaj ve tartım yapılan bunker, hooper, cihazların girişlerine toz, granül dökme malzemelerin beslenmesinde, boşaltılmasında,
- Ekstrüder ve plastik enjeksiyon makine besleme hatlarında, bigbag ile gelen hammaddelerin boşaltılmasında,
Big bag Boşaltma Sitemi – Ünitesinin Kullanım Alanları
Demir çelik, hazır beton, yapı kimyasalları, seramik, inşaat, enerji üretim, mikronize maden, gıda, ilaç, kimya, tarım, ziraat, tohum işleme, cam, kağıt işleme, hayvan yemi, çay sanayi, ağaç ve ahşap işleme, temiz su ve atık su tesislerinde torba – çuvallarda bulunan yığın ve dökme malzemelerin tozuma yapmadan, emniyetli ve güvenli bir şekilde boşaltılmasını sağlamaktadır.
Çimento, farin, alçı, sönmüş – sönmemiş kireç, kum, RDF, şeker, buğday – mısır unu, nişasta, tuz, kakao, süt tozu, ağartma toprağı, baharat,kalsit (kalsiyum karbonat), polistiren (PS), ABS, polikarbonat(PC), Poliasetal (POM), poliamid (naylon), termoplastik poliüretan (TPU), masterbatch katkılar, aktif karbon, kömür tozu, uçucu kül, kurutulmuş çamur, buğday, mısır, arpa, yulaf, mısır cipsi, toz – taneli ve pelet formunda küçükbaş, büyükbaş, kanatlı ve evcil hayvan yem ve yem katkı malzemeleri, barit, kaolin, feldspat, bentonit, talk, dolamit, sodyum sülfat, silis kumu, kuvartz vb dökme hammaddelerin bigbag (büyük) çuval – torbalardan boşaltılmasını sağlamaktadır.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.