Silobas Yükleme – Dolum Körüğü
İbrahim Vardar2021-06-23T21:09:05+03:00Silobas Yükleme – Dolum Körüğü
Silobas yükleme – dolum körüğü depolama silolarından, mekanik – pnömatik taşıma sistemlerinden gelen dökme kuru toz, granül ve tane yapıdaki malzemelerin silobas, tanker ve kapalı kasa araçlara tozuma meydana gelmeden doldurulmasını – yüklenmesini sağlamaktadır
Silobas ile Silo Dolum Yöntemi
Silobas toz ve granül haldeki çimento, kireç, alçı, kalsit, nişasta, silis kumu, gıda ve benzeri her türlü tehlikeli ve tehlikesiz dökme malzemelerin karayolunda güvenli, ekonomik ve kapalı hacimde taşınmasını sağlayan karayolu araçlarıdır. Silobaslar, V – W tipi yatay – damperli silobas olarak taşınacak malzeme cinsine ve kapasiteye göre değişmektedir.
İşletmeye gelen silobas, dolum yapacak silonun yanına yanaşır. Silobas operatörü silobas hortumunu, silo dolum borusuna bağlantısını yapılır. Silobas tankına doldurulan yığın halindeki toz malzeme sistemin kompresörü ile basınçlandırlır. İstenilen basınç seviyesine ulaşıldığında enjeksiyon vanası açılır. Kompresör tarafından üretilen basınçlı hava malzemeyi boru hattı boyunca taşımakta ve depolama silosuna aktarılır. Silo üzerinde bulunan jet pulse filtre ile malzeme taşıma havasından ayrıştırılır. Bu şekilde silobas ile gelen malzeme depolama silosuna aktarılır.
Silobas Yükleme – Dolum Körüğü Çalışma Prensibi
Silobas yükleme – dolum körüğü depolama silolarından, mekanik – pnömatik taşıma sistemlerinden gelen dökme kuru toz, granül ve tane yapıdaki malzemelerin silobas, tanker ve kapalı kasa araçlara tozuma meydana gelmeden doldurulmasını – yüklenmesini sağlamaktadır.
Silobas yükleme körüğünün esnek – teleskopik yapısı sayesinde dolum aracınyükleme ağzına oturana kadar düşey olarak olarak uzamaktadır. Dolum körüğünün konik kısmı, silobas ağzına oturması ile halat gevşek sensörü devreye girmekte ve körüğü durdurmaktadır. Ayrıca kullanıcıda silobası istediği pozisyonda durdurabilmektedir. Silobas yükleme körüğü konik ağzında bulunan poliüretan esnek kaplama dolum noktasında toz sızdırmazlığını sağlamaktadır. Akabinde dolum girişinde bulunan akış kontrol vanalarının açılması ile malzeme silobas tanka doldurulmaktadır. Yükleme körüğü boşaltma ağzında bulunan bayraklı – motorlu veya titreşimli seviye sensörü ile malzemenin dolduğu anlaşılmasına müteakiben dolum klepesi ( Kelebek – Sürgülü – hücre tekeri ) malzeme akışını kesmektedir. Dolum sırasında oluşan toz partikülleri aşağıda açıklandığı üzere iki şekilde bertaraf edilmektedir.
Silobas Yükleme – Dolum Körüğü Kontrol Sistemi
Silobas yükleme körüğü kontrol paneli ile idare edilmektedir.
Sistem uzaktan kontrollü veya kablolu 4 veya 6 butonlu el kumandası ile kontrol edilmektedir. Sistem el kumandası ile manuel veya otomatik olarak çalıştırılabilmektedir. Aynı zamanda kontrol paneli üzerinde bulunan butonlar ile çalıştırılabilmektedir.
Kontrol sistemi ile idare edilen fonksiyonlar;
- Aşağı – yukarı hareketi,
- Malzeme akışının kontrol edilmesi,
- Silobasın doluluk kontrolü,
- Dahili toz toplama sisteminin çalıştırılması,
- Harici toz topma sistemine sinyal verilmesi veya tahliye vanasının aktif hale getirilmesi,
Silobas Yükleme – Dolum Körüğünde Toz Bertarafı
Silobas dolum körüğü dış cidar, iç cidar ve aşınma koniklerinden oluşmaktadır. Boşaltma noktasından gelen malzeme aşınma koniklerinin içinden kendi ağırlığı ile akmaktadır. Boşaltma sırasında oluşan toz partikülleri, dış cidar ve iç cidar arasından toz toplama sistemine emilmektedir.
Silobas dolum – yükleme körüklerinin kendinden filtreli modellerinde toz tanecikleri, torbalı veya kartuşlu toz toplama filtresinde havadan ayrıştırılmakta ve dolumu yapılan silobas içerisine aktarılmaktadır.
Filtresiz silobas yükleme – dolum körüklerinde oluşan toz partikülleri işletmenin kendi toz toplama filtresi tarafından emilmektedir.
Silobas Yükleme Körüğünü Besleyen Sistemler
- Depolama çelik veya beton depolama siloları altından besleme
- Elektrostatik (ESP) filtre altından direk besleme
- Torbalı – kartuş tip jet pulse filtre bunkerlerinden direk besleme
- Helezon konveyör döküş ağız veya ağızlarından besleme
- Konveyör bant döküş ağzından besleme
- Havalı bant döküş şutundan besleme
- Zincirli konveyör veya elevatör döküş şutlarından besleme
- Pnömatik – havalı taşıma yapan sistem hat sonlarında bulunan bunker, siklon ve ayrıştırma ve depolama sistem çıkışlarından besleme
- Sabit veya mobil big bag boşaltma sisteminden helezon ile besleme
gibi sistemler ile silobaslara yükleme yapılabilmektedir.
Silobas Yükleme Körüğünün Dolum Yaptığı Araçlar
Silobas dolum körüğü ile; V – W tipi yatay silobaslar, damperli silobaslar, konteyner silobas, yem silobası, tahıl silobası ve un silobası, kapalı vagon konteyner gibi farklı ürünlerin taşınmasının yapıldığı kapalı araçlar doldurulmaktadır.
Silobas Yükleme Körüğünde Malzeme Akış Kontrolü
- Manuel ve / veya pnömatik tahrikli sürgülü klepeler
- Manuel ve / veya pnömatik tahrikli kelebek klepeler
- Elektrik veya hidrolik motorlar ile tahrik edilen hücre tekeri, hava kilidi, rotary valfler
- Vidalı konveyör (helezon)
- Havalı bant ve pnömatik tahrikli sürgülü vana
gibi ekipman ve sistemler ile debi – akış kontrolü sağlanmaktadır.
Silobas veya Kapalı Kasa Araçlar ile Taşınan Başlıca Malzemeler
Çimento, farin, alçı, sönmüş – sönmemiş kireç, kum, şeker, buğday – mısır unu, nişasta, tuz, kakao, süt tozu, ağartma toprağı, kalsit (kalsiyum karbonat), aktif karbon, kömür tozu, uçucu kül, kurutulmuş çamur, buğday, mısır, arpa, yulaf, mısır cipsi, toz – taneli ve pelet formunda küçükbaş, büyükbaş, kanatlı ve evcil hayvan yem ve yem katkı malzemeleri, barit, kaolin, feldspat, bentonit, talk, dolamit, sodyum sülfat, silis kumu, kuvartz vb dökme hammaddelerin silo, bunker, hooper gibi depolama sistemlerinden yüklenmesini – doldurulmasını – boşaltılmasını sağlamak için fabrika, işletme, tren istasyonları, limanlarda ve tesislerde kullanılmaktadır.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.